Litt om meg

 

Hei, jeg heter Vibeke 🌿


Velkommen til min del av internett! Her finner du inspirasjon til å lage ditt eget matlager – med grønnsaker, frukt og urter du har dyrket, sanket eller kjøpt fra bonden.

I kjelleren min står hyller fulle av mat på glass, alt konservert med egne hender. Det har blitt min måte å kombinere tradisjon, trygghet og glede på kjøkkenet – og det vil jeg gjerne dele med deg.

Mitt liv på småbruket

Jeg vokste opp på gård i Nord-Norge, med 40 melkekyr i fjøset, fersk melk rett fra tanken, elgjakt og dagfersk fisk fra havet. Jeg lærte tidlig verdien av fersk, ekte mat – og hvordan den best kan tas vare på.

I dag bor jeg på et småbruk i Telemark med Mannen min og våre tre gutter. Når jeg ikke roter rundt i kjøkkenhagen min, er jeg sykepleier, trebarnsmor, birøkter, jordhelsenerd – og alltid klar for en kopp kaffe på trappa ☕.

Min vei til konservering

Bestemor lærte meg alt om syltetøy, saft og flatbrød, men da hun døde, måtte jeg lære resten selv. Slik begynte min reise med å forstå tradisjonsmat og trygg konservering.

Jeg har oppdaget hvordan man:

  • Fermenterer og syrner korn, nøtter og frø

  • Spiser hele dyret, inkludert innmat

  • Hermetiserer og trykkhermetiserer grønnsaker, kjøtt og fisk

  • Lagrer mat på en trygg måte for både hverdag og fest

Dette handler ikke bare om mat – det handler om beredskap, trygghet og glede på kjøkkenet, og hvordan du kan ta vare på både råvarer og smak.

Hvorfor jeg gjør dette

Jeg vil dele kunnskapen videre, så flere kan bli trygge på eget kjøkken, lage sunne og næringsrike måltider, og ha matlager klart når hverdagen krever det. Samtidig ønsker jeg å vise hvordan tradisjoner kan kombineres med moderne forståelse av mattrygghet.

Her på siden finner du tips, gratishefter og kurs som gjør det enklere for deg å ta vare på maten – og på gleden ved å lage den 💚


 

Er du klar for å lære å konservere mat?

Dagskurs i hermetisering

Vil du lære deg hvordan hermetisere, både vannbadhermetisering og trykkhermetisering. Trykk her for å se når og hvor det er satt opp kurs.

LES MER

Er du klar til å komme i gang med hermetisering?

Last ned Glass og utstyrsguide helt gratis! Denne mini-guiden gir deg en enkel oversikt over utstyret du trenger for trygg og vellykket konservering – uten å kjøpe mer enn nødvendig.

JEG VIL!

MAT BEVART Nettkurs i konservering av mat

Det store kurset hvor du lærer deg alt du trenger for å kunne konservere mat, alt fra fermentering til trykkhermetisering.

LES MER

Meld deg på nyhetsbrevet mitt for å få oppdateringer, oppmuntringer og andre oppturer rett i innboksen din

Du godtar at jeg kan sende deg epost, og du kan melde deg av epostlista når som helst.

Så fint at du har lest helt ned hit! Da kan jeg glede deg med å fortelle historia mi enda litt mer utfyllende.

 

Hvordan jeg kom i gang med konservering

Jeg viste allerede fra barneskolen interesse for matlaging og baking og alt som er godt. Bestemor hadde alltid kjelleren full av syltetøyglass, saft og konserver, flatbrød og lefser. Jeg ville lære. Da bestemor døde var jeg 12 år, og sto plutselig uten noen til å lære meg opp i de gamle metodene.

Tradisjonskost og tradisjonsmat

Årene gikk, jeg ble voksen og jeg fikk meg etter hvert mitt eget småbruk. Jeg syltet og saftet. Da barna ble født åpnet tradisjonskostverdenen seg for meg. Tradisjonskost i betydningen av et kosthold basert på næringsrike råvarer som er tilberedt på best måte. Det inkluderer fermentering, kutte ut skadelige planteoljer, spise hele dyret (mer innmat), syrne korn, nøtter og frø, samt syrne melkeprodukter, for å nevne noe. Med stor kjøkkenhage var det alltid stor overflod på høsten. Jeg hermetiserte tomater og eddiksyltet grønnsaker. I 2019 fortalte ei venninne meg om trykkhermetisering, og enda en ny verden åpnet seg. Trykkhermetisering er en metode for å hermetisere matvarer som kjøtt, fisk og grønnsaker, uten at det er nødvendig å oppbevare dem i kjøleskap.

Visste du at bestemors kjøttkaker som var hjemmehermetisert i vannbad, MÅ oppbevares i kjøleskap – ellers er det fare for botulisme? Det visste ikke jeg nemlig.

Men nå har jeg lest meg opp, og forstått hvordan hele den mattrygghetsgreia henger sammen. Jeg har skjønt hvilke faktorer som gjør at mat holder seg trygg å spise, hva man skal være obs på, og så videre. Og jeg tror at mange ikke vet at de ikke vet. For joda, bestemor visste mye, men hun visste ikke alltid hvorfor. Og selv om mye kanskje var bedre før, så vet vi mer nå, og da er det vårt ansvar å videreformidle den beste kunnskapen.

 

Så, du er så velkommen hit til min del av internett. Jeg driver internettbedriften min selv, men sammen med meg står familien min som gjør det hele mulig. Mannen min Reynaldo og jeg, og de tre sønnene våre Ulrik, Alejandro og Inti – jobber sammen om dette prosjektet vårt som vi kaller Laug Småbruk. Vi lever og feiler og lærer hele tida, det er jo liksom hele poenget. Her prøver vi å dyrke mest mulig av vår egen mat i kjøkkenhagen vår, samt med våre høner, bier og tidvis også griser, kyllinger og gjess. Mangler melkeku. Mangler helt klart ku. Eller geit. Geit hadde vært greit.  Men som jeg vet fra barndommen, så krever det mye tid å ha ku. Og da hadde jeg kanskje ikke hatt tid til å konservere like mye mat. Så den kua kan vente i grunn. Jeg kan kjøpe tankmelk fra fastbonden min, enn så lenge.